Benignus daganat. Jóindulatú (benignus) emlődaganatok | Onkoplasztika

benignus daganat

Ezek a hétköznapi tünetek érszűkületet jeleznek A jóindulatú daganatok olyan sejtcsoportok, sejtburjánzások, melyeknek nincs semmilyen funkciója a szervezetünkben.

A rosszindulatú daganatokkal ellentétben a jóindulatú tumorok nem képesek más szerveket megtámadni, vagyis nem képeznek áttéteket, egy helyre koncentrálódnak.

Meg kell ijednünk a jóindulatú daganatoktól?

Szintén különbség a jó- és rosszindulatú daganatok között, hogy a jóindulatú tumor általában jóval lassabban növekszik, és a tumorsejtek is eltérnek a jó- illetve a rosszindulatú daganatokban. Meg kell ijednünk a jóindulatú daganatoktól?

  • Prostate 2 szakasz
  • A prosztatitis kezelését töltem

A legtöbb ember nehezen tudja elképzelni, hogy egy daganat "jóindulatú" is lehet, a daganatról a legtöbben azonnal a súlyos, gyakran halálos következményekkel járó betegségre asszociálnak: kemoterápiára, hajhullásra, fájdalomra, komoly műtétekre. A jóindulatú daganatoknak közvetlenül nincsenek ilyen szövődményei, de ez nem jelenti azt, hogy tökéletesen "ártatlanok" lennének, vagyis nem szabad, hogy a jóindulatú elnevezés megtévesszen minket.

Ezekkel ugyanis igenis foglalkozni kell!

Tartalomjegyzék

Mit okozhat? Egyrészt, bár a legtöbb esetben szinte észrevétlen a jóindulatú daganat, előfordulhat, hogy a megnövekedett "sejttömegnek" negatív, kellemetlen, időnként kifejezetten fájdalmas hatásai lehetnek. Például nyomhatják az idegeket, elzárhatják a vér útját a szövetektől, így azok akár visszafordíthatatlanul károsodhatnak is. Más testnedveket, például epét szállító vezetékeket is érinthetnek a jóindulatú daganatok, és ha elzárják azt, könnyen igen súlyos betegség lehet a szövődmény.

Az endokrin rendszert érintő jóindulatú daganatok, benignus daganat amelyek a hormontermelő mirigyekenmirigyekben nőnek, akár bizonyos hormonok túltermeléséhez, így a hormonrendszer érzékeny egyensúlyának felborulásához, sőt betegségekhez is vezethetnek például az agyalapi mirigy daganata a kortizol túltermelődését, illetve úgynevezett Cushing-kór is okozhat, mely testsúly növekedéssel, fáradékonysággal, a kognitív képességek romlásával és menstruációs zavarokkal is együtt járhat.

Nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy benignus daganat jóindulatú daganat idővel rosszindulatúvá is válhat. Éppen ezért, amennyiben a szervezetünkben jóindulatú daganatot fedeznek fel, még akkor is érdemes rendszeresen ellenőriztetni azt az orvosunkkal, ha a daganat nem okoz kellemetlen tüneteket.

Jellegzetes példája ennek a bélrendszerben kialakuló polip.

alhasi fájdalom középen

Jóindulatú daganat: kezelni kell vagy hagyjuk békén? Mivel a jóindulatú daganatok igen sokfélék lehetnek, a kezelésükkel kapcsolatban mindig mérlegelni kell.

prosztata hőterápia

Vannak olyan jóindulatú daganatok, melyek nem okoznak tüneteket és rendkívül kicsi az esély arra, hogy rosszindulatúvá váljanak. Benignus daganat általában nem kell semmit csinálni, azon kívül, hogy rendszeresen ellenőriztetjük őket.

  1. Mi a teendő?
  2. Az elsődleges daganat - jó- és rosszindulatú daganatok | dekormatrica.hu
  3. Daganatok jellemzői | Rákgyógyítás
  4. Az izom- kötő- és támasztószövetekből kiinduló daganatok elnevezése: szarkóma sarcoma.
  5. Ezek a tünetek jellemzően közvetlenül a menstruációt megelőzően a legkifejezettebbek.
  6. Prosztata problémák megelőzése

Más esetekben, ha a tumor fájdalommal vagy más tünettel jár együtt, illetve, ha nagyobb az esélye annak, hogy rosszindulatúvá váljanak, általában a műtéti úton való eltávolítás mellett döntenek a szakemberek. Lehetőség van a jóindulatú daganat gyógyszerrel történő kezelésére is, ritkábban pedig kemo- vagy sugárterápiát is alkalmazhatnak a daganat ellen.

A prosztatitis kezelése és a hatékonyság növelése

Lásd még